Spitalele si cabinetele medicale publice si private din judetul Bistrita-Nasaud au incheiat toate contracte cu firme specializate in gestionarea deseurilor periculoase.
Si asta, dupa ce in decembrie si ianuarie Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) a aplicat 51 de avertismente unitatilor sanitare care nu au incheiat astfel de documente.
De la inceputul anului, institutiile medicale private sau publice sunt obligate de normativele europene sa incheie contracte de preluare si transport a deseurilor periculoase catre depozitele si incineratoarele autorizate din tara.
Cum in Bistrita-Nasaud toate aceste cuptoare au fost inchise, mai putin cel de la Spitalul Orasenesc “Gheorghe Trifon” din Nasaud, unitatile medicale au fost nevoite sa incheie contracte de preluare si transport a deseurilor periculoase cu firme specializate din Transilvania.
Potrivit conducerii ASP, toate cabinetele, policlinicile si spitalele s-au conformat masurii, mai ales ca pentru autorizarea acestor unitati este nevoie de prezentarea contractului cu o firma specializata.
“Fiecare doctor sau director de unitate sanitara a putut alege cu cine sa incheie contractul. Noi verificam doar daca se respecta normativele, in sensul in care deseurile medicale periculoase trebuie sa fie preluate in termen de 48 de ore de la producerea acestora”, a declarat adjunctul ASP, Doina Petri.
Potrivit aceleiasi surse, inspectorii de sanatate publica au urmarit in special ca normativele sa fie respectate in mediul rural, unde nu prea sunt rampe de gunoi si exista riscul ca deseurile medicale sa fie aruncate la intamplare.
Cele mai mari producatoare de deseuri infectioase sunt spitalele, acestea producand, anul trecut, circa 3.600 de kilograme de resturi infectioase