Detinutul a aratat cu se pot face bani din spatele gratiilor(Foto: Eugen Balan)
Angajatii de la Penitenciar regreta citeodata liberarea unor detinuti, mai ales a celor extrem de periculosi. Se bucura insa pentru altii, care par sa fi ajuns din greseala printre puscariasii cu vechime. Insa in cazul detinutului Eugen Dumitru Balan (35 de ani) parerile sint impartite in mod egal.
Pe linga faptul ca este un om linistit si la locul lui, Eugen Balan a reusit sa reduca serios cheltuielile pentru utilitati in cadrul Penitenciarului Iasi. El a pus la punct o instalatie care permite realizarea unor importante economii la apa. Printr-un sistem de tubulaturi se recupereaza aburii de la centrala termica, apa rezultata reintrind in circuit.
„Aceasta instalatie a fost realizata exclusiv de detinutul Eugen Balan. El a venit cu ideea, el a intocmit proiectul si tot el a construit sistemul. De cind am inceput sa folosim inventia detinutului, se economisesc zilnic 5.
000 de litri de apa, ca sa nu mai vorbim de combustibilul folosit la incalzirea apei“, ne-a declarat colonelul Ionel Sirghea, responsabil cu logistica la Penitenciarul de Maxima Siguranta Iasi.
Cum functioneaza inventia?
Instalatia sau „Tulumba lui Balan“, asa cum ii zic gardienii, functioneaza dupa un principiu extrem de simplu. Centrala termica a Penitenciarului incalzeste apa in cazane pina la temperatura de 90 de grade Celsius. Agentul termic asigura atit necesarul de apa calda, cit si caldura in anotimpul rece. La extremitatile instalatiilor, aburii de la apa fierbinte se pierdeau.
Era necesara introducerea unei noi cantitati de apa rece, pentru completarea celei pierdute, care trebuia din nou tratata si incalzita pina la temperatura optima. Sistemul de captare a aburilor inventat de Eugen Balan a dus la importante economii la cheltuielile cu apa