De aproape o saptamana, ploiestenii care locuiesc in centrul si estul orasului nu-si mai pot aerisi locuintele pe timp de noapte din cauza unui miros intepator de gaze. „Pe caldurile astea, singura sansa de a avea un pic de racoare in apartament ar fi fost noaptea. Ei bine, nu putem deshide geamurile pentru ca ne-am sufoca. De afara vine un miros insuportabil de gaze.
Eu am lucrat la o rafinarie si am recunoscut mirosul specific unei instalatii”, sustine Constantin Dumitru, unul dintre locuitorii din centrul civic, care a facut numeroase sesizari la institutiile locale de protectia mediului.
Desi ploiestenii suspecteaza ca sursa poluarii ar fi una dintre cele trei rafinarii care functioneaza la marginea orasului, Vega, Lukoil si Petrobrazi, pana acum nimeni nu a fost amendat.
„Din determinarile efectuate, singurele depasiri ale limitelor maxime admise au fost la suspensii provenite din demolari si tevile de esapament”, a declarat Camelia Steliean, directorul Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Prahova.
„Noi nu putem santciona rafinariile pentru ca au programe de conformare in care trebuie sa investeasca in sisteme de reducere a emisiilor de noxe. Pana atunci ii amendam cand depasesc limitele maxim admise de poluare la sesizarea colegilor de la APM", declara Stefan Popescu, comisarul sef al Garzii de Mediu Prahova.
Sanctiune „istorica”
Ultima amenda aplicata unei rafinarii a fost in luna ianuarie a anului 2006. Atunci, comisarii garzii de mediu au sanctionat compania Lukoil cu 22.500 de lei noi pentru depasirea de doua ori a concentratiilor maxime admise ale emisiilor de monoxid de carbon si bioxid de sulf.
22.500 de lei noi. Doar atat a platit Lukoil pentru o poluare din 2006. De aproape o saptamana, ploiestenii care locuiesc in centrul si estul orasului nu-si mai pot aerisi locui