Program national de control al cancerului
Cancerul constituie o problema de sanatate publica majora in Romania. Potrivit medicilor, tumorile maligne sint raspunzatoare pentru aproape 15% din totalul deceselor din populatia Romaniei, situindu-se pe locul secund in rindul principalelor cauze de deces dupa bolile cardiovasculare.
In conditiile unui impact crescut al bolii in rindul populatiei, ale resurselor limitate si ale costurilor mari necesare pentru ingrijirea bolnavilor diagnosticati cu cancer, atit pentru familie, cit si pentru societate, cancerul a devenit o problema sociala de maxima importanta.
Cunoasterea impactului bolii in rindul populatiei este esentiala in prevenirea si controlul acesteia, iar registrele de cancer vor fi structurile cheie si vor constitui instrumentul obligatoriu ce sta la baza constructiei unui program national de control al cancerului.
Un nou sistem informational
Registrele vor juca un rol central in programul de control al cancerului. Acestea sint un sistem informational destinat colectarii, managementului si analizei datelor persoanelor cu diagnosticul de boala neoplazica.
Registrele de cancer pot fi clasificate in trei tipuri generale: este vorba de Registre Regionale, acestea urmind sa contina date despre toti pacientii diagnosticati cu aceasta boala dintr-o regiune de dezvoltare, Registre Institutionale, care vor cuprinde date despre toti pacientii diagnosticati si/sau tratati pentru aceasta boala in cadrul unitatii sanitare respective si Registre Speciale,
acestea urmind sa contina date despre un anumit tip de cancer, cum ar fi tumorile cerebrale.
Registre separate
In ce priveste inregistrarea cazurilor, se face distinctia intre Registrele Regionale, care sint registre populationale, si Registrele Institutionale. Registrele Regional