Miron Cozma(Foto: Ziarul Informatia)
Miron Cozma a avut parte, in ultimii 9 ani, de arestari, eliberari, rearestari, o gratiere, aceeasi gratiere anulata, dupa care a urmat o alta arestare in direct.
Doi judecatori au demisionat, un recurs al lui Cozma impotriva deciziei de condamnare la 3,5 ani l-a aruncat dupa gratii pentru 18 ani, a fost schimbata conducerea unei inchisori, iar dupa ce a fost evidentiat de 65 de ori pentru buna purtare, acum ii este refuzata eliberarea conditionata, desi indeplineste conditiile legale.
Toate acestea il pot transforma pe Miron Cozma intr-un erou, daca CEDO ii va da castig de cauza.
Amanarea cu 12 luni a luarii in discutie a hotararii de eliberare conditionata a liderului minerilor, Miron Cozma, de catre Comisia de eliberare conditionata a Penitenciarului Rahova, a starnit indignarea sindicatelor si a familiei acestuia. Decizia este considerata abuziva, inadmisibila, o decizie politica si nu una legala.
Consiliul de Coordonare al Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului a facut o declaratie in care precizeaza ca “ne aflam din nou in fata unui abuz, care loveste un om ce a stat deja in inchisoare mai bine de 8 ani, fara nici o vina decat aceea de a-si fi facut datoria de lider de sindicat.
Comisia de eliberari conditionate - compusa din subordonati ai ministrului Justitiei, printre care un procuror al Tribunalului Bucuresti, directorul Penitenciarului Rahova, adjunctul acestuia si seful compartimentului “Integrare sociala” de la Rahova - a preferat din nou sa ia o decizie politica, extrem de discutabila, in loc sa judece pe baza elementelor prevazute de lege”.
In continuare, liderii de sindicat ai minerilor din Valea Jiului precizeaza ca “astfel de practici nu isi au locul intr-o societate care