Motivele invocate de Banca Nationala a Romaniei pentru aceasta denominare sunt: marcarea incheierii unui ciclu inflationist si intrarea într-o perioada de stabilitate; exprimarea preturilor la niveluri nominale folosite in Europa (nici o alta tara vest-europeana nu exprima paritatea fata de euro la un nivel cu doua cifre, in timp ce leul actual are o paritate cu cinci cifre); simplificarea trecerii ulterioare la euro; readucerea nivelului indicatorilor valorici la parametri mai usor inteligibili.
Vechile insemne monetare vor circula înca 18 luni si vor putea fi preschimbate înca 3 ani dupa încetarea puterii circulatorii. Incepand cu 1 martie 2005, preturile tuturor produselor vor fi afisate dual, in lei vechi si noi. Leul greu va fi lansat la 1 iulie 2005 si va circula in paralel cu vechiul leu pana la 31 decembrie 2006. Leul vechi va fi retras din circulatie de la 1 ianuarie 2007, dar va putea fi schimbat la sucursalele BNR si la alte institutii de credit nominalizate de BNR pana la 31 decembrie 2009.
Noile monede (cu valori de 1, 5, 10 si 50 de bani) si bancnote (cu valori de 1, 5, 10, 50, 100 si 500 de lei) vor fi mai mici ca dimensiuni decat cele actuale, ceea ce le face mai usor de pastrat si de utilizat. In cazul bancnotelor, grafica si culorile dominante vor ramane asemanatoare cu cele de acum, iar portretele personalitatilor vor fi aceleasi ca in actuala emisiune. Noile bancnote au elemente de identificare ce le fac mai simplu de diferentiat si de catre persoanele cu deficiente de vedere sau chiar nevazatoare. Prin folosirea unui substrat de polimer la fabricarea lor, ele sunt mai sigure impotriva falsificarii, rezista in circulatie de cel putin trei ori mai mult decat bancnotele de hartie, sunt mai curate (nu absorb si nu retin umezeala, uleiurile, mirosurile, bacteriile si impuritatile) si se pot recicla. De asemenea, BNR a anuntat ca si c