Erika Weiskopf(Foto: )
“Am primit o scrisoare de multumire semnata de domnul Steven Spielberg cu ocazia terminarii filmului, in care imi multumeste si imi doreste pe mai departe putere si sanatate. Imi multumeste pentru curaj…
Si sa fiu sincera, mi-am adunat ultimele puteri ca sa rezist doua ore la acest film documentar si la intrebari. Idea era ca generatia aceasta disparea, vor ramane foarte putine cunostine generatiilor viitoare…
Ceea ce s-a intamplat… una ca sa documenteze adevarul, tristul adevar, a doua ca tineretul, multi habar nu au ce s-a intamplat. Si imi multumeste printre altele ca, datorita puterii ce am acumulat si bunavointei mele, va ramane posteritatii aceasta documentare.
Relatarea mea este considerata fara ura, fara ganduri ascunse, pentru a ierta…â€Â
Erika Weisskopf este romanca dar se mandreste cu originea sa evreiasca. Cand a inceput al II-lea Razboi Mondial, Erika Weisskopf locuia in Orsova, impreuna cu parintii si surorile ei. Viata ei, ca de altfel si viata intregii comunitati evreiesti a fost tulburata de sosirea trupelor germane in oras.
Casa in care locuia, cea mai mare din Orsova, a fost desemnata drept resedinta pentru comandantii militari si apoi transformata in garnizoana. Din tot ce avea in vechea casa, femeii i-au mai ramas doar doua fotografii:
“Casa parinteasca… Aceasta casa a fost construita de bunica mea dupa primul razboi mondial… era o casa mare, unde era restaurant, pravalie, cu salon de dans de 16 metri lung si 14 metri lat, casa avea cu cele 4 camere de la etaj, cu coridoare cu tot, 22 de incaperi … Era cea mai mare casa din Orsova.
Dupa moartea bunicii au preluat parintii pravalia, si cu venirea leg