Incepand de maine, muresenii vor fi nevoiti sa faca fata unei noi provocari, trecerea la leul greu.
Dupa ce am invatat sa ne obisnuim cu noile bancnote cu cate 5-6 cifre, Banca Nationala Romana, in colaborare cu Guvernul Romaniei, a considerat ca este timpul, pe fondul unei stabilitati macroeconomice, sa taie cateva zerouri din coada leului.
Actiunea propriu-zisa de introducere a noii monede, asa cum este reglementata in Legea nr. 348/2004, cu completarile ulterioare, si in Ordinul nr. 1840/2004 pentru aprobarea precizarilor referitoare la unele masuri care trebuie luate pentru punerea in aplicare a legii antementionate, este data de 1 iulie a acestui an.
Pana atunci, pentru obisnuirea populatiei cu noua moneda, societatile comerciale, furnizorii de utilitati, bancile etc. sunt obligate sa afiseze preturile si tarifele in ambele monede, sub rezerva ca incalcarea acestei prevederi legale se sanctioneaza cu amenzi usturatoare - de la 10 la 30 de milioane de lei.
Panica sau stabilitate?
Trecerea la noua moneda, desi este privita ca o operatiune simpla, prin care dispar cateva zerouri, va insemna in primul rand mai multe batai de cap pentru comercianti, mai multa munca pentru contabili si investitii - atat pentru agentii economici, cat si pentru institutiile de credit - care nu sunt chiar de neglijat.
Iar modul in care BNR minimalizeaza aceste costuri - spre exemplu, bancile nu vor mai fi nevoite sa adapteze ATM-urile la introducerea euro, doar ca acest lucru se va petrece peste 7-9 ani, iar banii cheltuiti acum puteau fi utilizati in alte domenii - nu este privit cu ochi buni de patronii si bancherii care trebuie sa scoata bani din buzunar si
din conturi pentru a suporta cheltuielile generate de denominare. De asemenea, nu trebuie sa pierdem din vedere cum va receptiona