Sindicalistii au anuntat ca aproximativ 400 de muncitori vor intra in greva foamei, in timp ce altii au amenintat ca isi vor da foc. De asemenea, vor continua si protestele oficiale, iar cartierul TCR si circa 30 de firme din zona Platformei vor fi lasate fara utilitati.
Trei solutii controversate
Liderul sindical Vasilica Udrea si viceliderul Adrian Ghidiu, au apreciat ca singura solutie pentru salariatii Carom ar fi fost continuarea activitatii productive prin intermediul unei firme care sa proceseze titei la Onesti in paralel cu desfasurarea procedurilor de lichidare a combinatului.
Insa firma olandeza Calder-A International, finantatorul de la Rafo, si firma elvetiana Chemlube, cu care s-au purtat discutii, nu au dorit sa-si asume riscul de a investi intr-o societate aflata in lichidare, pentru care nu se ofera nici o garantie.
"Am fost pacaliti" - spun sindicalistii
Liderul Sindicatului "Rafinorul", Ion Marian, a precizat ca presedintele de la Calder, Uri Bider, este interesat de fabricatia de MTBE de la Carom, insa punerea in practica a acestei initiative este aproape imposibila, atata timp cat firma olandeza nu are un statut oficial nici macar la Rafo.
Solutia lichidarii "din mers" a combinatului onestean s-a dovedit gresita, desi ea a fost imbratisata de sindicalisti inca de la inceput. Acum, la aproape 5 luni de la inceperea procedurilor de lichidare, liderii sindicali au ajuns la alta parere.
"Am fost pacaliti cu ideea ca societatea Carom va continua sa functioneze, cand in realitate nu s-a urmarit altceva decat sa se permita lichidatorului sa-si faca treaba in liniste, adica sa vanda fabrica fara a se tine cont de interesele salariatilor, procedura prin care lichidatorul s-ar alege cu un comison de vreo doua milioane de euro", a sustinut Vasilica Udrea.
Anchetarea vinov