Potrivit anexei 15 din contract, cea care se refera la obligatiile de offset, pana in februarie 2008, nimeni nu poate sanctiona partea britanica daca nu-si indeplineste obligatiile.
Desi au trecut trei din cei cinci ani din contract, nu pot fi aplicate penalitati decat din anul 2008. Aurel Cazacu, fostul director al Romtehnica si actual responsabil cu industria de aparare din cadrul Ministerului Economiei, confirma acest fapt: pana in 2008 se va vedea daca englezii isi respecta sau nu obligatiile. Perioada nu a trecut inca, deci nu se pot aplica penalitat
Exista insa si o prevedere in favoarea Romaniei.
La articolul 9, aliniatul 1, din contract, se mentioneaza ca Ministerul britanic al Apararii garanteaza ca nici un fel de mita si nici alte mijloace de corupere nu au fost si nu vor fi platite, promise sau oferite direct sau indirect nici unui angajat al Ministerului roman al Apararii sau vreunui membru al familiei acestuia sau altor persoane cu intentia de a influenta acest acord de achizitie.
Intr-un alt articol se specifica faptul ca Ministerul roman al Apararii poate recupera pe calea deducerii sau pe alta cale de la Ministerul britanic al Apararii valoarea unei astfel de mite, beneficiu sau recompensa baneasca.
Romania a platit triplu
Presa britanica de ieri a publicat noi informatii privind afacerea vanzarii fregatelor. Potrivit cotidianului “The Guardian”, un amiral roman sustine ca Romania ar fi platit pentru cele doua fregate britanice de trei ori mai mult decat ar fi trebuit.
Romania a platit 116 milioane de lire sterline pentru cele doua fregate, care, nu erau noi.
Ziarul “The Guardian” il citeaza pe Victor Blidea, care, la momentul perfectarii contractului dintre Marea Britanie si Romania, era sef al Comandamentului de operatiuni navale si care spune ca marina olandeza ar fi oferit Romaniei fregate