Ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa al Universitatii “Babes-Bolyai” regizorului Andrei Serban, desfasurata ieri, a fost precedata de lansarea volumului autobiografic al regizorului, intitulat “O biografie”. Cartea este aparuta sub egida editurii Polirom, iar autorul o numeste “prima si ultima carte”.
Andrei Serban este printre cei dintai promotori ai teatralizarii spectacolului de opera, prin montarile numeroase pe care le-a avut de-a lungul timpului.
Dintre acestea amintim Evgheni Oneghin (1980), la Wels National Opera, Turandot de Puccini (1984) si Fidelio de Beethoven (1986) la Royal Opera House, Covent Garden, L‘Ange de feu (1991), Lucia di Lammermour (1995), Puritans (1997), L‘Italienne a Alger (1998), precum si unele dintre cele mai noi spectacole Benvenuto Cellini de Berlioz (2003) sau Faust de Gounod (2005), la Metropolitan Opera New York.
Cu un portofoliu impresionant, Andrei Serban este profesor la Columbia University, din New York, unde conduce Departamentul de Teatru.
El a avut calitatea de profesor invitat la numeroase universitati de prima mana, intre care: Yale School of Drama, Harvard University, Le Conservatoire d‘Art Dramatique de Paris, Stockolm Dramatic School, Theatre School of Tokio, University of California - San Diego ori San Francisco State University.
A primit numeroase premii de-a lungul timpului, iar spectacolul cu “Trilogia antica”, prezent, in variante diferite, in intreaga lume, a fost considerat unul dintre creatiile teatrale fundamentale ale secolului XX.
In prezent, Andrei Serban monteaza la Teatrul National din Cluj spectacolul “Purificare” de Sarah Kane (premiera 20 august a.c.), spectacol in care, alaturi de actori consacrati ai Nationalului clujean lanseaza absolventi si studenti ai Facultatii de Teatru si Televiziune Ceremonia de decernare a titlului de Doctor