Din pacate, in rare cazuri se intampla ca ambulanta sa ajunga destul de repede la bolnav. Aceasta nu pentru ca cineva nu ar vrea sa se prezinte la caz in timp util ci pentru ca sunt foarte putine autosanitare, iar cele mai multe sunt vechi si ar trebui casate. In Prahova situatia este cel putin ingrijoratoare.
Serviciul Judetean de Ambulanta functioneaza cu un parc auto vechi, 70% dintre autosanitare ar trebui casate daca ar exista altele noi care sa le inlocuiasca. Ne vine sa credem sau nu, transportul pentru asistenta medicala de urgenta este asigurata cu ambulante de peste 15 ani. ”Cea mai veche ambulanta, o Dacia Break are aproape 20 de ani. Are peste 1 milion de kilometri la bord.
Practic din ea a ramas doar blocul motor, caroseria a fost inlocuita”, ne-a declarat doctorul Daniel Nicolae, seful Serviciului de Ambulanta Prahova.
63 de autosanitare ar trebui casate
Potrivit conducerii Serviciului de Ambulanta, la nivelul judetului 63 de autosanitare ar fi trebuit scoase din uz. Din nefericire nu se poate lua aceasta masura deoarece nu exista alternativa. Acestea au iesit din termenul legal de exploatare, transportul cu ambulanta devenind astfel, un pericol pentru pacienti.
"Cum merge cea mai veche masina? Pai cum sa mearga: greu. E plina de rugina si este foarte incomoda atat pentru personalul nostru cat mai ales pentru bolnavi. Nici nu se pune problema de dotari, de confort”, ne-a precizat Octavian Paun, director tehnic Serviciul de Ambulanta.
Pentru ambulantele vechi au fost obtinute derogari speciale de la Ministerul Sanatatii, aceasta pentru a nu bloca activitatea medicala de urgenta din judet. Din pacate, in rare cazuri se intampla ca ambulanta sa ajunga destul de repede la bolnav. Aceasta nu pentru ca cineva nu ar vrea sa