Cat despre audienta aderarii in randurile populatiei, d-l Basescu a spus clar ca aceasta va scadea dramatic, din momentul in care se va discuta deschis de costurile aderarii. Numai ca, dorind probabil sa dovedeasca romanilor cat de grijuliu este cu soarta lor, d-l Basescu a declarat ca ar viza o redeschidere a doua capitole economice ale negocierilor de aderare cu Comisia de la Bruxelles, pentru ca s-ar fi obtinut conditii prea constrangatoare. Cele doua capitole sunt Energia si Concurenta, in care intr-adevar, unele prevederi convenite vor afecta serios buzunarele si locurile de munca ale romanilor.
Daca ar fi fost luate in serios de declarant - si nu reprezentau doar vreo codita a campaniei electorale -, afirmatiile erau de rau augur pentru Romania. In primul rand, incurcau un calendar deja asumat de liderii UE in ce priveste aderarea Romaniei. In al doilea rand, in faza in care ajunsesera lucrurile, doar o decizie politica de nivel inalt ar fi putut redeschide negocierile in legatura cu chestiuni deja convenite si este, de altfel, de presupus ca, in asemenea conditii, deznodamantul final ar fi fost mai degraba nefavorabil decat favorabil Romaniei. Asa ca sa speram ca d-l Basescu a facut respectivele declaratii - cotate pe drept cuvant ca incendiare -, tocmai stiind ca nu mai putea interveni un demers realmente in domeniu. Asa se si pare sa fi fost, judecand dupa faptul ca, la numai doua zile, d-l Basescu, tocmai cu prilejul deciziei politice a UE de incheiere a negocierilor cu Romania, a declarat, la Bruxelles, ca isi asuma indeplinirea tuturor angajamentelor luate de Romania in negocieri, deci implicit excluzandu-se orice renegociere.
Un al treilea rand - si ceea ce era cel mai important -, o renegociere n-ar fi avut de fapt vreun rost. Caci nu prea era ce sa se renegocieze!
In capitolul de Energie, principiul era si este nenegociabil: ene