Echipa de negociatori a FMI va sosi pe 25 ianuarie la Bucuresti pentru a negocia cu autoritatile romane un memorandum suplimentar de politici economice pentru modificarea acordului stand-by incheiat anul trecut.
Cele doua parti vor discuta principalii indicatori macroeconomici pentru acest an si efectele modificarilor fiscale - in special, introducerea cotei unice de 16% pentru impozitarea veniturilor si reducerea de la 25% la 16% a impozitului pe profit - asupra bugetului general consolidat.
"FMI nu are o problema cu cota unica in sine, ci cu respectarea unor indicatori macroeconomici care au fost conveniti in acordul cu Romania", a declarat Ionut Popescu, ministrul Finantelor. Potrivit analizei asupra efectelor bugetare, reforma fiscala aprobata de noul guvern ar urma sa duca la un deficit bugetar de aproximativ 30.
000 de miliarde de lei, care va fi compensat in parte prin renuntarea la diminuarea CAS si prin majorarea impozitului pentru microintreprinderi si a impozitului pe dividende pentru persoanele fizice. "In acest an nu este posibila diminuarea CAS, deoarece acest lucru ar crea un gol de inca 10.000 de miliarde de lei la bugetul statului.
De asemenea, majorarea impozitului pentru microintreprinderi, precum si unele masuri de ajustare fiscala, va duce un plus bugetului de aproximativ 5.500 de miliarde lei", a declarat pentru Adevarul Adriean Videanu, ministru de stat pentru coordonarea activitatilor in domeniul economic.
Pe de alta parte, fostul ministru al Finantelor, Mihai Tanasescu, a declarat ca introducerea cotei unice va crea mari probleme pe termen mediu si lung. "Este foarte clar ca aceasta decizie a fost una politica si a fost luata in urma unor promisiuni.
Este un lucru care trebuia implementat, dar pe termen mediu si lung va avea repercusiuni concretizate in special intr-un gol