CULTURA/MASS-MEDIA TOP - Best-seller-urile anului 2004, succesele lui 2005 Anul 2004 a fost unul bun pentru carti. O spun editorii din Romania, o spun si cei din afara granitelor. O trecere in revista cat mai obiectiva. MIRUNA MIHALCEA, SEBASTIAN S. EDUARD
OFERTA. Targurile de carte au fost la inaltime si in 2004. Reducerile acordate au atras in numar mare cititorii Ca in fiecare an, autorii au incercat sa dea tot ce-au avut mai bun, iar editorii s-au straduit din rasputeri sa faca din produsul literar unul comercial si foarte usor digerabil. Doar a devenit evident ca intr-o era atat de tehnologizata si plina de o groaza de oportunitati si variante de petrecere a timpului liber precum e era noastra, a face publicul sa cumpere o carte e o adevarata arta.
VARIETATE. Asa ca autorii impreuna cu editorii lor au scos la-naintare oferte care mai de care mai atragatoare si mai diverse, de la opere de fictiune, nonfictiune, memorii, pana la biografii inedite precum aceea care aduce o noua perspectiva asupra vietii private a lui William Shakespeare. Din pacate insa, unele din ele n-au apucat sa fie rasfoite de altcineva in afara de editori sau de autorii insisi, in timp ce altele au fost citite prin mai toate colturile lumii.
MANIE. Cateva dintre titlurile anului 2004 nu numai ca si-au gasit fani in cele patru zari, dar se poate spune ca au dat nastere unor adevarate manii. Exemplele sunt cu nemiluita, iar unele au fost de-a dreptul izbitoare ca impact public. "Codul lui Da Vinci" a reusit sa revolutioneze o lume intreaga, neutralizand dezaprobarea vehementa care venea din partea criticilor, a istoricilor si a specialistilor in domeniul cu care Dan Brown a "cochetat" in romanul sau.
S-au vandut milioane de volume, s-au scris pagini intregi in presa despre autor si subiectul cartii, iar cota de cerere continua inca sa fie foarte ridicata. Impri