Municipiul Onesti s-a numit timp de 25 de ani "Gheorghe Gheorghiu-Dej" in cinstea celui care a decis sa transforme un satuc banal intr-o fortareata a economiei socialiste.(Foto: )
COLONIE MUNCITOREASCA.
Bogatele resurse minerale existente in zona Targu Ocna, dar si in bazinele Comanesti si Moinesti au fost tot atatea argumente pentru ca pe teritoriului satului Onesti sa ia fiinta o urbe industriala, care avea sa joace un rol de maxima importanta in economia romaneasca.
A fost nevoie doar de o simpla aprobare a Biroului Politic al CC al PMR si, evident, a consilierilor sovietici care invadasera toate sferele vietii publice romanesti, pentru ca pe Valea Trotusului sa se demareze construirea unor colosi industriali in domeniul prelucrarii petrolului si a sarii.
Primul obiectiv a fost Rafinaria Onesti, ce a functionat, initial, ca sucursala a marii rafinarii de la Brazi, din vecinatatea Ploiestilor.
"Totul s-a facut pe baza de tehnologie sovietica si de patente sovietice. Multi copii de tarani din zonele invecinate au urmat scoli de profil si s-au calificat in meserii de care industria ce tocmai se dezvolta avea mare nevoie" isi aminteste Corneliu Cristea, pensionar, un om care a lucrat pe platforma petrochimica onesteana inca de la inceputurile ei.
"Consilierii sovietici erau nelipsiti, astfel ca nici o decizie politico-economica nu se lua fara avizul lor. Geologii din fosta URSS, dotati cu tehnica avansata pentru acele timpuri, cercetau subsolul si stiau totul despre rezervele pamantului romanesc.
In plus, in urma tratatelor de pace, Romania trebuia sa plateasca despagubiri sovieticilor, prin intermediul societatii mixte Sovrompetrol, asa ca trebuiau sa fie la curent cu tot ce misca prin tara".
Practic, Onestiul se