FARMACIA DIN CAMARA
GEORGETA MARCU
Mierea! In acest aliment, cunoscut de cand lumea, cercetatorii au detectat deja peste 400 de componente utile. Se regasesc aici vitaminele: C, E, P, PP si cea mai mare parte a vitaminelor din complexul B, alaturi de binecunoscutele microelemente: magneziu, cobalt, cupru si fier. In plus exista si cantitati semnificative de potasiu, fosfor, calciu, cloruri, substante antiseptice si o serie de enzime, datorate albinelor, care transforma nectarul florilor in acest lichid vascos si dulce. Pornind numai de la aceste date sumare privitoare la compozitia ei, intuim cu usurinta cat este ea de sanatoasa pentru organismul nostru. Mai toti cunoastem efectele binefacatoare ale mierii in cazul unui gat iritat sau al unei tuse suparatoare. Cu conditia de a nu o adauga chiar in ceaiul sau laptele clocotit, distrugandu-i vitaminele, ea isi va face negresit efectul.
Daca nu vreti sa lasati aceste mici neplaceri de sezon sa va ia prin surprindere puteti sa pregatiti din timp un amestec gustos si eficient! Luati doua lamai potrivite, taiati-le felii si introduceti-le apoi intr-un borcan de jumatate de kilogram cu miere. Lasati amestecul o saptamana la temperatura camerei. Puteti lua apoi trei-patru lingurite pe zi, ca tonic sau tratament, in caz de viroza sau bronsita, timp de sapte-opt zile. Puteti opta si pentru a mesteca fagurele de miere cu totul. In cazul unor afectiuni respiratorii cronice sau pneumonii, cele mai eficiente sunt insa capacelele de miere sau, cum se mai spune, "mierea de capaceala". Albinele, atunci cand astupa fagurii, pentru a-si pastra rezervele de miere peste iarna, introduc in acestea o concentratie sporita de substante antiseptice, cu efect antibiotic.
TENUL
Tenul nostru este si el incantat de⦠dulceata mierii. O masca formata din miere si cateva picaturi de suc de fructe