Pentru a aduce euro si dolarul pe linia de plutire, Banca Centrala a sacrificat 176,4 milioane euro in ultima luna a anului trecut. Suma este de trei ori mai mare decat cea avansata de dealerii bancilor la acea vreme: 50-80 milioane de euro.
Reamintim ca singura interventie a BNR pe piata valutara din ultimele doua luni ale lui 2004 a avut loc pe 7 decembrie, cand cursul euro se indrepta vertiginos spre 37.000 lei, cu 3.000 lei mai putin decat nivelurile de la inceputul lui noiembrie. Dupa interventia Bancii Centrale, euro si dolarul au inceput sa creasca din nou in fata leului.
In ultima zi de tranzactionare a anului, euro a ajuns la 39.663 lei, recuperand in mare parte piederile din noiembrie si decembrie.
Scaderera cursului princilalelor valute din ultima parte a lui 2004 a fost principalul efect al anuntului conducerii BNR de la inceputul lunii noiembrie, conform caruia, Banca Centrala isi va rari aparitiile pe piata valutara si va lasa cursul sa se miste liber in sensul dictat de piata.
Decizia Bancii Centrale avea in spate cumpararile de aproape 3,250 miliarde de euro din primele zece luni ale lui 2004, care abia daca au reusit sa tina cursul euro la un nivel apropiat de cel "dorit" de BNR de 41.000 lei. La sfarsitul lui 2004, in rezervele BNR erau pastrati 10,838 miliarde de euro, cu aproape 4,5 miliarde mai mult decat la inceputul anului trecut.
Un rol important in majorarea rezervelor valutare ale Romaniei l-au avut si privatizarile BCR si Petrom, care au contribuit cu peste 1 miliard de euro la "vistieria" BNR. Reamintim ca in luna iunie, au fost incasati banii din privatizarea BCR -179,6 milioane euro, iar in decembrie inca 916,5 milioane euro din privatizarea Petrom.
Pentru a aduce euro si dolarul pe linia de plutire, Banca Centrala a sacrificat 176,4 milioane euro in ultima luna a anului tr