Ministrul de externe Mihai Razvan Ungureanu intentioneaza sa schimbe o parte din ambasadorii pe care Romania i-a trimis in strainatate in ultimii ani. Aceasta initiativa a impartit lucratorii MAE in doua tabere. Tinara generatie de diplomati “voteaza” pentru modificari importante, astfel incit prima linie a diplomatiei sa reprezinte cu adevarat interesele Romaniei anului 2005.
“Dinozaurii” se pregatesc sa opuna rezistenta, asa cum au procedat si in 2001, la precedenta incercare de primenire a diplomatiei romane.
Mihai Razvan Ungureanu nu a dat detalii in legatura cu titularii de ambasada pe care s-a gindit sa-i schimbe.
El a declarat ieri, citat de BBC, doar ca interesul noului guvern in procesul de integrare europeana este eliminarea suprapunerilor dintre institutii si respectarea unei “linii de autoritate care sa confere responsabilitate membrilor executivului, astfel incit procesul sa decurga limpede si cu pasi concreti”.
In ciuda declaratiei “eliptice” a ministrului de externe, este clar ca noua administratie trebuie sa schimbe destui ambasadori. Opinia analistului Valentin Stan, citat tot de BBC, este ca prioritatea lui Mihai Razvan Ungureanu ar trebui sa o constituie schimbarea membrilor misiunilor diplomatice de pe linga Uniunea Europeana si a unor ambasadori din tari importante din Europa si nu numai.
Mihai Razvan Ungureanu are sanse bune sa reuseasca aceasta operatiune, mai ales ca si la Palatul Cotroceni s-a schimbat “chiriasul”, iar Ion Iliescu nu mai poate sa scape de la mazilire, asa cum a facut in 2001, clientela personala.
Surse din cadrul Ministerului Afacerilor Externe au confirmat ieri ca o serie de ambasadori sau consuli ar trebui sa-si faca griji serioase pentru viitorul lor in diplomatie. Vintul schimbarii pare ca-i va atinge pe:
Mihai Dinucu - Croatia. Acesta are 73 de ani si a fost