Reprezentantul rezident al FMI in Romania, Graeme Justice, a spus, ieri la o intalnire de informare cu premierul Calin Popescu Tariceanu ca rata unica de impozitare este o masura normala, insa Guvernul va trebui sa fie atent ca deficitul bugetar sa nu creasca prea mult din cauza ei.
Ministerul Finantelor a descoperit pana acum solutii pentru acoperirea a jumatate din minusul de venituri bugetare rezultat din aplicarea cotei unice, restul de bani urmand sa fie acumulati in urma disciplinarii firmelor sau a noi majorari de impozite.
Dublarea impozitului pe veniturile microintreprinderilor de la 1,5% la 3% din cifra de afaceri, plus anularea reducerii contributiilor pentru asigurari sociale sunt principalele surse de venituri suplimentare nominalizate de ministrul Finantelor Ionut Popescu.
Aceste doua componente si alte majorari anuntate, respectiv impozitele pe veniturile din agricultura, din drepturi de autor si pe dividende, acopera aproximativ jumatate din deficitul estimat, de 32.000 de miliarde de lei, generat de cota unica.
Tablou fiscal complet, in februarie
Ramane asadar o gaura de 15.000 de miliarde de lei pentru care Guvernul nu a oferit inca solutii concrete. Potrivit oficialilor de la Finante acestea vor fi cunoscute si "batute in cuie" in luna februarie dupa finalizarea discutiilor cu FMI.
"Pe 25 ianuarie incepem discutiile cu expertii FMI. Azi (ieri - n.r.), suntem abia in 4 ianuarie. Datele privind veniturile bugetare reale pe anul trecut nu sunt inca centralizate. De aceea nu putem spune daca va fi nevoie de alte majorari fiscale decat cele anuntate.
Discutiile cu delegatia Fondului vor dura 3 saptamani. La finalul acestei perioade vom sti totul despre noul regim fiscal, iar ce se va hotari atunci va fi batut in cuie", ne-a declarat, ieri, Dan Marinescu, consilierul personal al ministrului Popescu. @N_