PSD este in continuare ca un bolnav in convalescenta. Liderii partidului incep abia acum sa-si revina din socul alegerilor, incercand sa gaseasca o solutie pentru ca partidul sa traverseze fara pierderi prea mari perioada opozitiei. Intrebarea din mintea tuturor este cine va conduce partidul, in anii urmatori.
Taberele sunt clar conturate, iar animozitatile dintre cei care il sustin pe Ion Iliescu si adeptii lui Adrian Nastase sunt din ce in ce mai evidente. Iliescienii spun ca Nastase este principalul vinovat de pierderea alegerilor, mai ales ca a avut tot ce si-a dorit la indemana, iar Iliescu l-a ajutat cat a putut.
Aliatii lui Nastase dau vina pe Iliescu, care a facut cateva gafe mari chiar inainte de alegeri si, ulterior, intre tururi, in perioada de formare a guvernului pesedist. Undeva in zona de mijloc sunt cei care joaca pe cont propriu, cum ar fi Miron Mitrea si Dan Ioan Popescu, persoane care au preferat sa stea deoparte stiind ca din lupta celor doi ar putea castiga un al treilea.
Din Vrancea lui Mitrea a ridicat insa glasul mai deunazi baronul Oprisan care a sustinut ca ar fi normal ca acei care au obtinut rezultate bune in alegeri sa fie si cei ce conduc partidul. Congresul este programat in luna februarie, dar pana atunci va mai avea loc o sedinta a Biroului Executiv al PSD, la care s-ar putea aduce in discutie tema alegerilor.
De altfel, in urma cu doua saptamani, mai multi senatori au cerut o discutie deschisa in legatura cu viitorul partidului si asumarea esecului electoral, dar ea a fost amanata pana la inceputul acestui an. Am intrebat cativa lideri ai partidului cum vad ei viitorul PSD si cine cred ca ar trebui sa conduca partidul.
Cele cateva raspunsuri arata ca sunt mai multe curente de opinie, nu numai in ceea ce priveste persoana presedintelui, dar si a felului in care trebuie sa fun