Ene Dinga, ministrul Integrarii, nu are de gand sa faca nici o schimbare de personal. Motivul: calendarul aderarii din urmatoarele luni este foarte incarcat si nu permite aparitia unor "timpi morti".
Referitor la reactia oficialilor europeni fata de cota unica de impozitare, Dinga crede ca, in ciuda reticentelor care vor exista la inceput, Comisia Europeana va vedea in cota unica un mijloc de recuperare a decalajului Romaniei fata de tarile europene, prin atragerea de investitii straine. Interesati de preocuparile pentru perioada urmatoare, am adresat ministrului cateva intrebari.
- Domnule ministru, ce va face Ministerul Integrarii in perioada urmatoare, mai ales ca negocierile cu UE au fost finalizate?
- Cred ca in primele 6 luni ale anului, cel mai vizibil minister va fi Ministerul Integrarii. Pentru ca are un obiectiv de cea mai mare importanta pe plan national : aderarea la UE. Pentru primul trimestru, trebuie urmarit sa nu existe abateri in privinta celor 11 conditii din clauza de salvgardare. Apoi, tratatul de aderare, trebuie semnat pe 25 si 26 aprilie 2005.
Acum suntem in stadiul de elaborare a textului, care trebuie terminat pana la sfarsitul lunii ianuarie. O data cu semnarea tratatului de aderare misiunea ministerului nu s-a incheiat. In octombrie-noiembrie 2005, Comisia va publica un Raport de Monitorizare al Romaniei, care va evalua modul in care noi ne respectam angajamentele.
Partea romana trebuie sa elaboreze pana la mijlocul lunii iulie din punctul ei de vedere, contributia ei din Raportul de Monitorizare al Uniunii Europene ce va fi publicat in noiembrie. in prima parte a lui 2005 se va vota bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2007-2013, iar noi probabil ca vom fi implicati.
Exista deja pregatit un corp de specialisti romani, care, dupa semnarea tratatului de aderare, vor pleca la Brux