La zece zile dupa ce valurile seismice provocate de cutremurul cu magnitudinea 9 pe scara Richter produs in Oceanul Indian au devastat coastele a opt tari din Asia de sud-est, proportiile dezastrului continua sa se amplifice.
Miile de cadavre si lipsa apei potabile ameninta regiunea devastata de tsunami cu ?o catastrofa sanitara?, avertizeaza OMS
La zece zile dupa ce valurile seismice provocate de cutremurul cu magnitudinea 9 pe scara Richter produs in Oceanul Indian au devastat coastele a opt tari din Asia de sud-est, proportiile dezastrului continua sa se amplifice. Catastrofa, soldata cu cel putin 145.000 de morti confirmare oficiala, zeci de mii de disparuti si peste 500.000 de raniti, se prelungeste acum prin tragedia celor peste 5 milioane de sinistrati din regiunile afectate.
Pentru milioanele de oameni ramasi fara un acoperis deasupra capului, fara surse de hrana si de apa potabila, ajutoarele ajung prea lent sau sint prea putine, iar cea mai mare operatiune umanitara initiata vreodata de comunitatea internationala risca sa esueze. Mai mult, OMS avertizeza ca situatia poate degenera intr-o ?catastrofa sanitara?, daca nu este restabilit rapid accesul la apa potabila, sursele existente fiind contaminate de noroi, de resturi si de cadavre in putrefactie, existind pericolul ca epidemii ucigatoare sa izbucneasca in orice moment. Acest tablou apocaliptic este completat de imaginile dramatice a sute de mii de oameni care ratacesc prin zonele calamitate, cautind trupurile celor dragi, smulsi de linga ei de furia valurilor seismice.
Templele groazei
Un mare templu budist din Thailanda a fost transformat intr-o imensa morga, cu sute de cadavre aliniate pe jos, rinduri-rinduri, printre care se perinda oficiali, legisti, dar mai ales oameni de rind care incearca sa dea de urma celor disparuti. Marea arunca zilnic pe tarm zeci d