BARUL CASEI
VERONICA GUZUN
Dupa atatea sarbatori, cand nu ne-am refuzat nici unul dintre capricii si pofte, a venit si acel moment in care nu ar strica sa ne intoarcem la programul normal. Ziua iar va incepe cu cateva sandvisuri si o ceasca de cafea. Lichidul acesta maroniu, care la inceput era considerat bautura diavolului, face parte din meniul matinal al oricarui roman. Ceasul desteptator trezeste corpul, iar cafeaua pune in priza mintea si sufletul.
Se crede ca aceasta bautura a fost descoperita de un cioban din Etiopia. El a observat cum oile lui deveneau mult mai energice dupa ce mancau din pomusoarele rosii ale unui arbust. Ciobanul le-a gustat si el si a remarcat ca a prins mai multa pofta de viata. Aceasta se intampla in jurul anului 1000 e.n.. Primii care au folosit boabele de cafea in bautura au fost turcii. Ei adaugau in apa fiarta si condimente: trifoi, scortisoara, anason, nucsoara. La inceput, calugarii spuneau ca licoarea din boabe cafenii este interzisa crestinilor, pentru ca este bautura necredinciosilor, ba, mai mult, considerau ca aceasta a fost adusa pe pamant de forte rele. Mai apoi au inceput chiar ei sa o utilizeze in secret, inainte de slujbe. Singurul scop era sa nu adoarma in timpul rugaciunilor lungi.
Cand cafeaua a ajuns in Arabia, reteta se tinea ascunsa. Un secret pastrat de parca ar fi fost o taina militara.
Abia in 1600 cafeaua poposeste pe batranul continent. Ea a fost adusa de mercenarii italieni. Din Italia, nu a mai trebuit foarte mult timp sa se raspandeasca in intreaga Europa. Inceputul secolului al XX-lea aduce inventia cafelei solubile. Creatia apartine americanului de origine japoneza Satori Kato. In prezent au aparut magazine specializate, care vand cafea boabe cu diferite arome: ciocolata, rom, scortisoara, vanilie.
IRISH COFFEE
INGREDIENTE: 50 ml Irish Whiske