Este sau nu Fondul Monetar International de acord cu relaxarea fiscala?
In acest moment, nu consideram ca reducerea impozitelor directe este un lucru rau, de fapt credem chiar ca este o politica fiscala buna pentru Romania. In general, nu doar in regiune, a fost o miscare de reducere a taxarii directe si a sprijinirii politicii fiscale prin taxarea indirecta. Asta a insemnat coborirea taxelor pe venituri si profituri si o dependenta mai mare de accize, TVA.
Astfel incit aceasta mutare recenta a guvernului a fost in concordanta cu tendinta generala si nu a fost ceva impotriva caruia sa avem obiectii. Nu stim de unde o parte din mass-media a aflat ca noi am fi ingrijorati de eventualitatea reducerii fiscalitatii.
A fost un zvon potrivit caruia FMI ar fi trimis o scrisoare noului cabinet, in care ar fi recomandat prudenta in optiunea pentru cota unica. Desi stim ca nu este un gest obisnuit pentru Fond, este important de aflat daca aceasta scrisoare a existat.
Noi n-am spus “nu adoptati cota unica”, ci am dorit sa cunoastem perspectiva globala a bugetului in aceste conditii. Acum situatia macroeconomica este foarte promitatoare, cresterea economica este foarte puternica, exporturile merg bine, dar au fost unele derapaje in 2004.
Cererea a fost foarte puternica si s-a reflectat in deteriorarea balantei de plati, a celei de cont curent, a generat presiuni inflationiste. Se pare ca inflatia se va situa undeva peste 9% in 2004. Dar cele mai importante au fost cresterile electorale ale salariilor, care probabil vor avea un impact inflationist in prima parte a acestui an. Aceste presiuni ne ingrijoreaza.
De ce?
Pentru ca, daca te uiti la balanta de plati, trebuie sa vezi care este deficitul suportabil al contului curent si trebuie sa analizezi asta in perspectiva evolutiei Romaniei in urmatorii trei sau patru ani, tinind cont