Cresterea preturilor la utilitatile publice ar trebui sa fie facuta in mod treptat si predictibil pentru mediul de afaceri, dar cat mai repede cu putinta, a declarat ieri vicepremierul Adriean Videanu (foto). OANA STANCU
El a adaugat ca majorarea preturilor la utilitati este in prezent o necesitate, una din conditiile de negociere cu Uniunea Europeana fiind apropierea preturilor la utilitati de preturile de productie. In paralel, pentru populatia cu venituri mici, aceste cresteri vor fi compensate prin subventii, regimul acestora urmand sa fie si el negociat la intalnirea cu FMI de pe 25-26 ianuarie.
ACCIZE. In schimb, pretul la accize ar ramane fidel regimului de crestere negociat cu UE. "Pentru moment, avem un program negociat cu UE, nu se pune problema cresterilor, dar aceasta poate fi o rezerva daca mediul de afaceri nu se comporta conform asteptarilor noastre", a amenintat, in schimb, Videanu.
EVAZIUNE. Pe de alta parte, vicepremierul a anuntat ca una dintre prioritatile Guvernului Tariceanu in urmatoarele trei luni o constituie modificarea legislatiei care vizeaza evaziunea fiscala "Legislatia va fi modificata in sensul favorizarii creditorului, nu a debitorului, cum este legislatia in acest moment si lasa foarte multe conflicte de acest gen sa nu poata fi finalizate de tribunalele comerciale", a spus Videanu. E a precizat ca modificarile ar da posibilitatea creditorului sa-l execute rapid - in 45-60 de zile - pe debitor.
Vicepremierul a aratat ca dupa unele estimari de inceput, evaziunea in domeniul petrolului s-ar ridica la circa 500-600 de milioane de euro, in domeniul alcoolului la circa 400-500 de milioane de euro, iar rambursarile ilegale de TVA ar ajunge pana la 800 de milioane de euro. Ca atare, membrii Cabinetului se gandesc la infiintarea in cadrul Ministerului de Interne a unei directii care sa se ocupe chiar de contr