Astazi intra in vigoare noua lege a creditelor de consum, act ce obliga institutiile de credit sa
prezinte in contract absolut toate cheltuielile legate de un imprumut. Insemnand seria de comisioane percepute, dobanzile si eventualele penalitati aferente nerespectarii scadentelor. Astfel, clientul va sti din momentul semnarii contractului cat il va costa creditul pana la stingerea datoriei.
Necesitatea legii, elaborata in primavara anului trecut de Agentia pentru Protectia Consumatorului (ANPC), in colaborare cu BNR, a fost contestata de banci, care considera si astazi ca este un act normativ care nu vine decat sa complice lucrurile, pentru ca un contract cu o banca este de regula "beton", aceste specificatii fiind cuprinse in textul lui. ANPC a fundamentat prezenta lege prin "necesitatea unei informari complete si corecte a consumatorilor, a impus conform normelor europene ca, in contractele de credit pentru consum destinate consumatorilor, clauzele contractuale sa fie clare".
Dobanda efectiva strica socotelile publicitare ale bancilor
Un punct din lege care nu va da deloc bine in viitoarele reclame la produsele de creditare (un nou asterisc) este dobanda anuala efectiva. Formula de calcul a dobanzii anuale efective (DAE), care reprezinta costul total al creditului la consumator, exprimat in procent anual din valoarea creditului total acordat. In orice anunt publicitar si in orice oferta pentru un contract de credit destinat consumatorilor, afisate in locuri publice trebuie sa se mentioneze DAE, in mod clar si inteligibil, nerespectarea acestor prevederi constituind contraventie, se arata in lege." "Sa spunem ca o banca acorda un credit cu 18% dobanda, fara comision si alte taxe. Calculand dobanda anuala efectiva o sa ajungeti la 21%. Deci este ceva ce nu e in regula.”, a declarat Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a