Ieri, la Jakarta, s-a deschis "Summit-ul Tsunami", dedicat sprijinirii tarilor devastate de cutremurul si valurile seismice din Asia de Sud-Est. ANCA ALDEA
CURAJ. Unii turisti straini nu au parasit inca "Paradisul Inundat" din Asia de Sud-Est Organizatia Natiunilor Unite, Uniunea Europeana, Statele Unite, lideri ai comunitatii internationale s-au reunit ieri la Jakarta, in Indonezia, pentru a pune la punct un program de ajutoare a regiunilor calamitate. Intre punctele asupra carora cei 26 de participanti la reuniune - tari si organizatii umanitare - s-au pus de acord sa afle crearea unui centru regional avansat de previziune seismica in Oceanul Indian.
Expertii apreciaza insa ca un astfel de proiect este greu de realizat pentru ca bazinul Oceanului Indian este relativ mic, iar tragedii de tipul celei din 26 decembrie nu se produc decat in medie la fiecare 50 de ani, ceea ce inseamna un beneficiu limitat si costuri de constructie si intretinere mari, estimate la cel putin 10 milioane de dolari, bani pe care tarile din regiune nu si-i permit. Cea mai potrivita solutie gasita de specialisti consta in educarea populatiei.
UN MILIARD DE DOLARI. ONU a cerut participantilor alocarea a 997 de milioane de dolari in urmatoarele sase luni pentru alimente, agricultura, locuinte, sanatate, apa si igiena. Toate acestea pentru a raspunde nevoilor umanitare urgente a circa cinci milioane de persoane.
RIVALITATE. Secretarul general al ONU, Kofi Annan, a sugerat ca sinistratii asteapta inca o parte dintre ajutoarele promise de mai-marii lumii. Mobilizarea umanitara este dublata si de actiuni politice, mai putin altruiste, taberele donatoare - SUA, ONU si tarile europene - disputandu-si primele locuri intr-unul dintre cele mai ample eforturi de salvare organizate vreodata, scrie, intr-un comentariu, AFP. Washingtonul a promis ca va colabora cu ONU, des