Terci cu gust de ciorba, piure instant cu carne la conserva si suc natural de fructe - astfel arata dejunul celor din spatiu. Ei nu se plang, ba chiar le place. Unii se intorc pe Pamant cu pliculete ca amintire. VERONICA GUZUN
VITAMINE. Fructele deshidratate sunt desertul preferat al celor care vad Pamantul din spatiu Recent, postul de televiziune CNN a anuntat ca pe una din statiile spatiale internationale cosmonautii au ramas fara unele alimente chiar inainte de Craciun. Situatia creata a fost rezolvata rapid de rusi, care au lansat in spatiu un satelit ce a adus la bordul statiei 2,5 tone de mancare, apa, combustibil si echipament pentru cercetari.
GUSTURI. Lina Bantas, directorul Centrului Stiintific al Tehnologiilor Alimentare Contemporane (CSTAC) din Chisinau, ne-a explicat cum arata un meniu pentru cosmonauti: "Imponderabilitatea modifica preferintele alimentare. De exemplu, celor carora le place pe Pamant dulcele, in cosmos prefera mancarea sarata sau acra. Aceste preferinte au fost timp indelungat studiate de nutritionisti atat pe pamant, cat si in cosmos". Cercetatorii au stabilit un regim alimentar care sa asigure aportul de vitamine, minerale, grasimi si proteine necesare organismului pentru o functionare normala. S-a remarcat ca, din cauza imponderabilitatii, scade masa musculara, de aceea sunt necesare si produsele bogate in calciu. Mancarea lor este adusa la bord sub forma de prafuri (sucuri, ciorbe, garnituri, lapte), conserve (de carne si de peste) si fructe uscate sau deshidratate.
LA PLIC. Ala Panuta, microbiolog, ne-a explicat ca exista doua procese de baza pentru conservarea alimentelor. Sublimarea este o metoda de uscare prin care se pastreaza toate calitatile, forma si culoarea produsului. Acest proces are loc in vid si presupune trecerea din starea solida direct in stare gazoasa a substantei, adica fructele sunt ing