Graeme Justice, reprezentantul Fondului Monetar International la Bucuresti, considera ca autoritatile de la Bucuresti trebuie sa actioneze cu seriozitate in chestiunea recuperarii banilor de la marii datornici fata de bugetul de stat si crede ca un prim test in acest sens este clarificarea situatiei de la RAFO Onesti.
“Afacerea RAFO este, in ultima instanta, un test care arata daca politicile in zona falimentului si a competitiei sint eficiente. Nu e vorba doar de RAFO, ci de o imagine, e un indicator al seriozitatii cu care Romania ataca problema arieratelor. In aceeasi situatie este si afacerea SNTR, care trebuie lamurita”, a declarat Graeme Justice.
In plus, acesta spune ca decizia judecatorilor - care au acceptat un plan de reorganizare in urma caruia statul nu numai ca nu recupereaza vreun leu din datoriile cuvenite, dar va fi pus in situatia sa scoata alti bani din buzunar - arata ineficienta procedurilor de faliment din Romania.
“E si un test pentru eficienta procedurilor de faliment. Chiar daca judecatorii au optat pentru reorganizare, noi nu consideram ca aceasta decizie e o solutie buna. Este foarte frumos cind datoriile catre stat sint convertite in actiuni, la un pret care nu reflecta valoarea acestora.
Mai mult, guvernul cheltuieste bani sa puna pe picioare din nou afacerea si, dupa un timp, cei care au administrat-o ineficient ar urma sa o preia de la stat. Ce poate fi mai frumos?”, a declarat Justice.
In opinia reprezentantului FMI la Bucuresti, solutia acceptata de instanta poate crea un precedent periculos si ar putea stimula indisciplina financiara. “Se poate da astfel un exemplu gresit oricarei companii, anume ca nu e necesar sa-ti platesti taxele catre stat, n-ai nici o problema.
Mai mult, vine o vreme cind totul se va rezolva si te intorci mai puternic la cirma acelei firme”, explica Justice. “