Incepand cu acest an, Bursa de Energie Electrica din Romania devine functionala. Firmele romanesti vor putea negocia, astfel, direct pretul energiei electrice, ceea ce va conduce (teoretic) la ieftinirea curentului. In momentul de fata, cea mai mare parte a achizitiilor de electricitate se face prin incheierea de contracte intre producatori si furnizori sau consumatorii eligibili. Preturile sunt reglementate de autoritatile statului sau negociate direct (in cazul eligibililor, adica al acelor societati care se incadreaza in anumite criterii stabilite, precum un consum mare de electricitate). Existenta Bursei de Energie va schimba, insa, radical aceasta piata.
Bursele de energie electrica sunt organizatii care au rolul de a asigura un mediu concurential de tranzactionare a energiei electrice, in care participantii pot cumpara si vinde angro energie electrica pe baza de licitatie, cu livrare in termen scurt (pana la o zi calendaristica), respectiv cu o livrare la o data viitoare (in mai multe luni sau chiar ani).
In timp ce bursa de energie electrica intra in categoria burselor de marfuri, ea este o bursa speciala, intrucat electricitatea (marfa oferita) nu poate fi stocata, ci, odata produsa, ea trebuie livrata si consumata. Aici apare riscul unui dezechilibru intre productie si consum, fapt care ar duce la scaderea calitatii marfii livrate, prin deteriorarea tensiunii si frecventei acesteia, pana la nivelul caderii sistemului energetic national, cu consecinte grave pentru economia nationala.
Bursa are rolul de a administra piata angro de energie electrica, atat a componentei de piata fizica, cat si a celei de piata financiara. Piata fizica a energiei electrice este cea in care agentii economici vand sau cumpara cantitati de energie electrica, avand livrarea in maximum 24 de ore.
Pe aceasta piata exista doua componente: piata spot, in care se