REPORTAJ Ieri, in toata tara, a fost sarabatorita Boboteaza. Fiecare regiune are obiceiurile ei. Insa, intr-un sat din Bistrita, Chintelic, se tine anual un obicei vechi de peste 700 de ani. Localnicii se mascheaza in hazi, adica in personaje urate, si umbla din casa in casa pentru a alunga spiritele rele, astfel ca Botezul de a doua zi sa fie unul curat. In satul Chintelnic din comuna Sieu Magherus, la 20 de km de Bistrita, in ajunul Bobotezei se tine un obicei unic in Romania, vechi de cand e satul, din 1277. Localnicii se mascheaza in hazi, adica in personaje urate, si umbla din casa in casa pentru a alunga spiritele rele, astfel ca Botezul de a doua zi sa fie unul curat.
IOANA MOLDOVEANU
VESELIE. Desi ar trebui sa sperie, copiii hazi aduc cea mai mare bucurie in casele satenilor La ora 8 dimineata, cand am ajuns in satul Chintelnic, ulitele miroseau a tamaie si a lemn de brad ars. Hornurile caselor de abia incepeau sa fumege, semn ca satul se trezea la viata, in asteptarea preotului ce urma sa umble din casa in casa pentru a le sfinti de Boboteaza. Pe fiecare masa, vinul, tuica curata de prune, prajiturile si pancovele, niste gogosi mai mici, intampinau musafirii din toate colturile tarii, veniti la rude sau la nanasi.
SFINTIREA CASELOR. Parintele zaboveste in fiecare casa, atat cat sa intrebe satenii de sanatate, sa ciocneasca un paharel de crampala, alcool rafinat fiert in zahar, si sa taie o chitanta pentru donatia bisericeasca in bani pe care fiecare satean o face dupa posibilitati, de la 100 la 500.000 de lei. Nimeni nu are voie sa manance sau sa bea si nici unei femei nu i se permite sa calce pragul altei case decat a ei, pana cand popa nu sfinteste bucatele, caci aduce ghinion.
Casanul, un barbat, niciodata o femeie, asteapta preotul in pragul casei sa ia lumina sfanta, care se da mai departe din vecin in vecin,