De aproape doua saptamini a intrat in vigoare Legea Pruteanu, cea care obliga romanii sa vorbeasca romaneste corect. Cel putin atunci cind este vorba de comunicate oficiale si de informatii cu caracter public. Primii care trebuie sa o puna in aplicare sint purtatorii de cuvint ai institutiilor publice, pentru ca ei sint cei care redacteaza informatiile de interes pentru populatie.
Pusi fata in fata cu legea, citiva s-au bilbiit, citiva nu au stiut ce e aia, in timp ce altii au declarat ca este aberant sa impui o lege a „bunului simt“.
In noiembrie 2004 a fost a fost publicata in Monitorul Oficial Legea privind folosirea limbii romane in locuri, relatii si institutii publice. Dispozitiile acestui act normativ au intrat in vigoare dupa 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial, adica pe data de 17 decembrie.
Conform prevederilor acestei legi, orice text scris sau vorbit in limba romana, avind caracter de interes public, trebuie sa fie corect din punct de vedere al proprietatii termenilor, precum si sub aspect gramatical, ortoepic, conform normelor academice in vigoare.
In sensul acestui act normativ, prin text cu caracter de interes public se intelege orice text care, in cadrul unor atributii de serviciu, este afisat, expus, difuzat sau rostit in locuri publice ori prin mijloace de informare in masa, avind ca scop aducerea la cunostinta publicului a unei denumiri, a unei informatii sau a unui mesaj cu continut direct ori indirect publicitar.
Printre cei care ar fi trebuit sa stie de existenta acestei legi se afla si purtatorii de cuvint ai institutiilor publice, intrucit acestia redacteaza si transmit zilnic informatii atit catre cetateni, cit si catre institutiile mass-media in vederea informarii populatiei.
„Am auzit de lege, dar nu stiu ce contine“
Din paca