In Ierusalimul de Est, nici copiii nu cred in promisiunile lui Abbas
Liderii arabi au lansat in ultima vreme declaratii pline de optimism in privinta relansarii procesului de pace dupa alegerile prezidentiale care vor avea loc in teritoriile palestiniene duminica, ce ar putea sa duca la inlaturarea “mostenirii lui Arafat”, insa mai multi analisti si-au exprimat scepticismul, temindu-se de o atitudine rigida a Israelului, relateaza AFP.
Analistii prognozeaza un scrutin fara surprize duminica, in urma caruia presedinte al Autoritatii palestiniene va fi ales cel mai probabil candidatul principal al miscarii Fatah, Mahmoud Abbas, pentru a-i succeda legendarului fondator al miscarii de eliberare palestiniene, Yasser Arafat.
Expertii se tem insa ca premierul israelian Ariel Sharon nu va face nimic pentru a usura sarcina lui Abbas in vederea relansarii negocierilor de pace, blocate de aproape trei ani in care Statele Unite si Israelul l-au declarat pe Arafat o persoana cu care nu se poate negocia.
Desi, la nivel oficial, pozitia liderilor arabi se mentine optimista, multi analisti resping aceasta viziune, aratind ca nu este vorba de nimic mai mult decit de niste “sperante”. “Sharon nu vrea sa negocieze, nu vrea o reglementare si nu vrea sa termine cu conflictul israelo-palestinian”, explica Mohammed Sid Ahmed, editorialist al cotidianului egiptean “Al-Ahram”.
Analistul cotidianului “Al-Wafd”, Sanaa Said, afirma ca strategia Israelului ramine aceeasi: “inabusirea rezistentei palestiniene, pe care israelienii o numesc terorism”.
Confidentul fostului presedinte egiptean Gamal Abdel Nasser, jurnalistul Mohammed Hassanein Haykal, s-a aratat si mai pesimist, afirmind ca “nu va exista nici acord si nici negocieri intre arabi si israelieni” in 2005.
Mohammed Ali Ibrahim, membru al Centrului de studii strategice