Companiile implicate in tranzactiile cu terenuri, cladiri, deseuri, resturi de metale si materiale lemnoase nu mai platesc, de la 1 ianuarie, taxa pe valoarea adaugata aferenta acestor operatiuni, in urma intrarii in vigoare a unor prevederi simplificate privind TVA.
Potrivit Ministerului Finantelor (MFP), masura a fost inclusa in Ordonanta Guvernului 83/2004, aprobata la sfarsitul anului trecut, care a modificat Codul fiscal.
Pentru a beneficia de acest regim, atat furnizorul, cat si beneficiarul trebuie sa fie inregistrati ca platitori de TVA, potrivit proiectului normelor de aplicare a acestor reglementari, publicat pe site-ul MFP.
Astfel, ambele parti implicate in tranzactiile cu bunurile mentionate vor evidentia TVA aferenta tranzactiilor atat in jurnalele de vanzari, cat si in cele de cumparari.
Taxa va fi inscrisa in decontul de TVA atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila, fara a avea loc plati efective intre cele doua parti.
Vanzatorul va deduce TVA inregistrata ca fiind colectata la valoarea integrala, astfel ca cele doua sume se vor anula. La cumparator, taxa inscrisa in factura de achizitii va fi de asemenea deductibila.
Sistemul, numit "taxare inversa" va putea fi utilizat in toate tranzactiile din circuitul economic, pana in momentul in care va fi implicata o companie care nu este inregistrata ca platitor de TVA.
In cazul avansurilor incasate dupa data de 1 ianuarie 2005, pentru livrari de bunuri din categoriile mentionate anterior, facturile fiscale emise de catre furnizori se intocmesc in mod obisnuit, la fel ca pentru orice alta operatiune taxabila, avand in plus mentiunea "taxare inversa".
Taxa pe valoarea adaugata se aplica asupra sumei incasate in avans si se inscrie in factura fiscala, fara sa fie achitata de beneficiar. Totalul d