Afisarea obligatorie, incepand cu ieri, a dobanzii anuale efective (DAE) practicate de institutiile de credit si de magazine care vand produse in rate, scoate la iveala adevaratele costuri ale imprumuturilor bancare. DAE este costul total al creditului la consumator, exprimat in procent anual din valoarea creditului total acordat.
La unele banci, DAE este chiar cu circa 11 puncte procentuale mai mare decat dobanda practicata de institutie - cea care indica principalul cost al imprumutului contractat si singurul indicator afisata pana ieri de banci.
De exemplu, in cazul unui credit personal de nevoi nenominalizate in valoare de 100 de milioane lei rambursabil in trei ani contractat de la Raiffeisen Bank, DAE este de 37.29%, cu 9,29 puncte procentuale mai mare decat rata dobanzii practicate de banca - 28%. In cazul altor tipuri de credite oferite de banca, de aceeasi valoare si pe ao perioada identica, DAE ajunge pana la 42.
79%, cu 10,72 puncte procentuale mai mult decat dobanda - 32%.
Valori mai mici ale DAE, pentru imprumuturi identice cu cele mentionate sunt la credite acordate de BRD-GSG. Astfel, in cazul unui credit de nevoi personale nenominalizate DAE este de 36,01%, cu 8,01 puncte procentuale mai mare decat dobanda perceputa de banca.
Totodata, in cazul unui imprumut luat pentru nevoi nominalizate, DAE este 33,33%, cu 7,33 puncte mai mare decat dobanda perceputa de banca.
Alte banci iau in calcul si asigurarea care trebuie incheiata la obtiunerea unui credit pentru stabilirea valorii DAE. In consecinta, DAE difera in functie de varsta celui care constracteaza un credit.
Mai precis, daca imprumutul de nevoi personale nenominalizate in valoare de 100 milioane lei rambursabil in trei ani este contractat de o persoana de 25 de ani, DAE este de 25,45%, in timp ce dobanda bancii este d