articol Ev zilei
Ieri, de Boboteaza, romanii au avut o preocupare speciala: sa-si procure agheasma. In marile orase au fost cozi, la sate s-au derulat ritualuri traditionale, unele dintre ele incheiate tragic. Un singur lucru a lipsit: “gerul Bobotezei”. In cele mai multe zone ale tarii, termometrul a arata 7 pina la 10 grade Celsius peste zero. In concluzie, am avut o Boboteaza fara “gerul Bobotezei”!
Bucuresti: Opt tone de agheasma
Aproximativ doua mii de credinciosi bucuresteni au asistat, slujba de sfintire a apei, la Catedrala Patriarhala din Bucuresti. In acest an, bucurestenii au avut la dispozitie 16 butoaie de cite 500 de litri de apa sfintita, amplasate in semicerc in fata Resedintei Patriarhale.
Reprezentantii Patriarhiei au apelat si in acest an la sprijinul Jandarmeriei Romane pentru pastrarea ordinii in timpul umplerii cu agheazma a sticlelor de toate dimensiunile - de la jumatate de litru la cinci si chiar zece litri.
Oamenii s-au inchinat la “Crucea de gheata” inalta de patru metri, facuta din 40 de blocuri de gheata si impodobita cu flori si busuioc, pusa, ca in fiecare an, in fata Catedralei Patriarhale. (F. Bichir)
Constanta: Arhiepiscopul a venit cu o salupa rapida
Mii de constanteni au luat cu asalt portul turistic Tomis, pentru a participa la slujba de sfintire a apelor marii. Desi vremea a fost calda, numarul credinciosilor a fost mai mic decit in anii trecuti. Dupa liturghia de la catedrala arhiepiscopala din Constanta, s-a pornit in procesiune catre Portul Tomis, pe malul marii.
Opt care trase de boi, magari si cai purtau cite doua butoaie cu apa care urmau sa fie sfintite. La slujba, prefectul Gheorghe Martin se asezase chiar in fata unei inalte cruci din gheata. Crucea fusese facuta la fabrica de carne din oras, dupa cum a declarat protopopul