Locuintele au devenit, in ultimul timp, unul dintre cele mai atractive "obiective" pentru hoti, numarul spargerilor semnalate de romani la politie crescand ingrijorator. Pentru a putea patrunde oriunde, hotii s-au perfectionat atat de mult, incat nici sistemele de alarma nu sunt foarte sigure.
Totusi, singurele solutii la indemana romanilor sunt instalarea unui sistem de alarma si firmele de paza. "Tagma hotilor s-a schimbat, la fel si modul de operare. Multi hoti de buzunare sau de masini s-au reprofilat in ultimul timp pe furtul din locuinte pentru ca valorile pe care le pot fura de la oameni pe strada sau din masini nu sunt prea mari.
Mai nou, hotii nu se multumesc sa ia doar bunurile de valoare, ci distrug totul in casa. Oamenii isi gasesc mobila distrusa, tablourile rupte, tapetul taiat. Tot ce nu poate fi luat, este distrus", ne-a declarat Stefan Crisboi, patronul firmei RPG (Romanian Protection Group).
Numai dupa ce au fost "calcati" de hoti si vor sa se simta in siguranta, multi dintre romani apeleaza la firmele de securitate. "Oamenii vin la noi pentru a se proteja. Inainte de sarbatori si de concedii avem cele mai multe cereri pentru ca cei care doresc sa plece de acasa vor sa fie siguri ca nu-si vor gasi locuinta devastata.
In ultimii ani am ajuns de la cateva zeci de clienti la aproape o mie", ne-a declarat Florin Turloaica, reprezentantul firmei BGS (Bart Guard Security). Cu toate acestea, sub 10 la suta dintre locuintele Bucurestiului au instalat un sistem de securitate, sustine Crisboi.
"Daca in urma cu cativa ani cei mai multi solicitau agenti care sa pazeasca locuinta 24 de ore din 24, acum sunt preferate sistemele de alarma. Acestea sunt mult mai ieftine si mai eficiente, iar apartamentele nu pot fi pazite de un agent. In prezent, doar pentru 10 la suta dintre clienti avem alocati agenti de