Impotriva ministrului Muncii şi Protecţiei Sociale vor fi luate „măsuri de retorsiune“, personal de către premier, conform declaraţiei şefului Guvernului, „dacă pină la sfirşitul lui februarie primii pensionari nu vor primi pensii recalculate“.
Nu este foarte clar in ce ar consta măsurile impotriva ministrului Muncii, termenul folosit de Tăriceanu fiind unul neobişnuit. Politologul Cristian Preda spune că ar putea fi vorba de un termen franţuzesc, ce presupune o penalizare.
Tăriceanu nu a precizat ciţi pensionari vor primi pensii recalculate in prima tranşă, adică in februarie, şi nici cit s-ar adăuga la pensii prin recalcularea in discuţie, dar a insistat pe ideea că pină la sfirşitul anului procesul trebuie incheiat.
Conform purtătorului de cuvint al Cabinetului, Oana Marinescu, tema nu figura pe ordinea de zi iniţială a Executivului, motiv pentru care nici ea nu a putut da detalii tehnice.
Ulterior, după consultarea cu ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, ea a precizat că este luată in calcul o rectificare bugetară in cazul in care sumele colectate din CAS nu vor fi suficiente.
Recorelarea pensiilor, alături de introducerea cotei unice de impozitare de 16% pe venit şi pe profit au fost de la inceput prezentate ca primele măsuri ce vor fi luate de Cabinetul Tăriceanu, insă la adoptarea cotei unice ministrul Finanţelor, Ionuţ Popescu, a prezentat toate calculele.
Fraţii rătăcitori de peste Prut
A doua temă care iniţial nu figura pe agenda de ieri a Guvernului, dar a fost introdusă in ultima clipă, un ajutor energetic pentru Republica Moldova, necesar in urma limitării furnizării acesteia de către un producător transnistrean.
„Vrem să ajutăm Republica Moldova in această situaţie dificilă şi depunem eforturi pentru a găsi soluţiile adecvate din punct de vedere tehnic şi financiar