Culturile de grau, orz, orzoaica si rapita sunt in pericol. Din cauza temperaturilor foarte ridicate, chiar si pe timpul noptii, exista pericolul distrugerii culturilor de cereale insamantate in toamna, avertizeaza specialistii din Ministerul Agriculturii.
"Temperaturile atipice pot genera aparitia unor boli sau daunatori la cereale, iar in ultimele luni s-au inregistrat conditiile propice declansarii unor astfel de probleme", ne-a declarat Elena Leaota, directorul Directiei Fitosanitare din Ministerul Agriculturii.
Directiile Fitosanitare judetene au emis deja buletine de avertizare privind aparitia unor boli precum sfasierea sau patarea frunzelor care stopeaza dezvoltarea graului in zonele din sudul tarii. De ceva timp, in judetele Ilfov si Constanta si-au facut aparitia rozatoarele - soarecii de camp.
" Pe de o parte, rozatoarele mananca plantele verzi, iar pe de alta parte distrug radacinile din cauza galeriilor formate pe sub pamant. Acum sunt circa 20 de musuroaie pe hectar, iar la peste 50 de musuroaie la hectar gradul de daunare fiind foarte avansat", ne-a spus directorul unitatii fitosanitare Constanta, Gheorghe Pascu.
El a precizat ca vremea calda favorizeaza inmultirea rozatoarelor, dar si aparitia larvelor care mananca frunzele plantelor. In zona Campiei Romane au aparut paduchii de frunze. Acestia inteapa frunzele care, in conditiile unor temperaturi ridicate, devin foarte sensibile la boli.
Pe de alta parte insa, specialistii spun ca si scaderea brusca a temperaturilor poate dauna culturilor de grau care ar putea fi distruse de ger, in lipsa unui strat protector de zapada. "Cea mai buna solutie ar fi sa ninga. Daca insa nu se intampla cat de repede acest lucru, noi continuam sa avertizam agricultorii sa aplice tratamente pentru combaterea daunatorilor si bolilor.
Chiar in aceste zile