In momentul cand si-a iesit din rolul de candidat prezidential al Romaniei conservatoare si si-a recunoscut infrangerea, Adrian Nastase a rostit primul sau discurs in care lasa sa i se auda in fine vocea proprie: "Rezultatul votului, faptul ca noi am castigat alegerile parlamentare, iar Traian Basescu pe cele prezidentiale, arata ca in prezent exista doua Romanii. In primul rand, este vorba de o Romanie urbana, in crestere, cu o solida componenta liberala, desi uneori afectata de somaj, si care asteapta de la stat mai degraba sanse decat sprijin; aceasta este Romania care l-a votat pe Traian Basescu. Dar mai exista si o Romanie rurala, cu oameni in varsta si oameni saraci, care are inca nevoie de ajutor nu doar pentru dezvoltare, ci si pentru supravietuire (...) Ambele Romanii merita sa traiasca mai bine (...)".
Antipatia generalizata (mai mare decat o merita insa prestatia de prim-ministru a lui Adrian Nastase intr-o perioada marcata de coruptie si control al opiniilor, dar cu reusite certe in plan economic si international) n-a dat mare rezonanta acestui discurs, ascultat insa de contracandidatul sau. Nu exista decat o singura Romanie, a raspuns actualul presedinte, cu obisnuitul sau aplomb si de pe noua pozitie de autoritate. Si voci rasunatoare din anturajul puterii au repetat-o.
Poate e normal ca un presedinte sau un premier sa priveasca spre o tara ca spre un intreg, de vreme ce au promis sa nu faca diferenta intre cei care i-au votat si cei care nu. Dar structura si stabilitatea actualului guvern ar fi cu totul alta daca nu ar exista cele doua Romanii. Sau poate chiar trei, asa cum crede editorialistul unui ziar economic: "Romania lui Traian Basescu. Este tara oamenilor care cred in cariera (...) a celor dispusi sa munceasca nenormat pe camp sau in birou pentru a castiga mai multi bani si sa aiba certitudinea ca venituri mari nu trebuie sa in