Daca da, atunci ultimul discurs al lui Iliescu a fost si cantecul de lebada al fauritorului acestui partid. In orice caz, devine din ce in ce mai clar ca Traian Basescu nu s-a instalat la Cotroceni pentru a ascuti creioane. Dimpotriva. El incearca sa joace acolo un rol atat de activ cat ii permite Constitutia. Daca nu cumva va forta si unele dintre prevederile ei.
Este limpede ca el vizeaza schimbarea unor pozitii care pareau de nezdruncinat in Parlament. Cele de presedinti ai celor doua Camere. Detinute de PSD, prin Vacaroiu si Nastase. La fel de clar este ca Basescu este interesat de reformarea PSD.
Nu doreste ca opozitia sa fie impartita intre un partid anti-sistem, cum continua sa fie PRM, si un partid neeuropean, ramasita a partidului-stat, cum continua sa fie PSD. Si cand se gandeste la reforma, Basescu vede negru in fata ochilor cand vine vorba de Iliescu sau de Nastase. Dispune de o arma extraordinara pentru a face presiuni in sensul celor de mai sus. Ameninta cu anticipatele.
Iar amenintarea are efect. Sa vedem de ce.
Cine pierde si cine castiga daca ar avea loc alegeri anticipate? Cine pierde si cine castiga daca nu vor avea loc, dar daca amenintarea isi produce efectul? Fara doar si poate, principalul, daca nu cumva singurul castigator, daca s-ar organiza alegeri anticipate, ar fi chiar Traian Basescu. In primul rand, el nu are absolut nimic de pierdut.
Daca nu face prostii majore, ramane cinci ani neclintit la Cotroceni. Sau chiar zece. De acolo, valorificand prerogativele conferite de Constitutie si, in primul rand, dublul avantaj al detinerii presedintiei CSAT si al dreptului de a participa la sedintele de guvern, intervenind activ in ordinea de zi, Basescu poate face si desface multe in Romania.
In tandem cu Tariceanu sau cu orice alta persoana sprijinita de el pentru functia de pre