Cei care au obtinut in Romania o diploma de studii sau un atestat profesional au sansa sa munceasca legal in Italia. Actele necesare si conditiile de lucru sunt prezente in "Ghidul lucratorului roman Cei care au obtinut in Romania o diploma de studii sau un atestat profesional au sansa sa munceasca legal in Italia. Actele necesare si conditiile de lucru sunt prezente in "Ghidul lucratorului roman in Italia", editat de Ministerul Afacerilor Externe si Ministerul Muncii.
Echivalarea diplomelor de studii
In cazul in care un roman vrea sa profeseze in Italia in baza unui titlu de studiu obtinut in Romania, actul de studiu in original trebuie vizat de Ministerul Educatiei - Inspectoratele scolare judetene sau Centrul national de recunoastere si echivalare a diplomelor - sau de Ministerul Muncii - daca este vorba de certificate de calificare profesionala - si apoi supralegalizat la prefectura, conform Conventiei de la Haga. Traducerea in italiana a actului respectiv si o copie legalizata a lui vor fi si ele supralegalizate la Curtea de Apel. Toate aceste acte, insotite de copii simple vor fi prezentate la Consulatul Italiei la Bucuresti pentru obtinerea Declaratiei de Valoare (recunoasterea actului de studiu). In cazul diplomei de licenta, se vor mai prezenta atat programa analitica, cat si foaia matricola.
Colaboratorii casnici - categorii si conditii de munca
Un raport de munca poate fi considerat "de tip casnic" (lavoro domestico) atunci cand patronul angajeaza un colaborator casnic care sa se ocupe de curatenia si ordinea in casa, ingrijirea copiilor etc. Guvernantele, majordomii, bucatarii-sefi, infirmierele, asistentii geriatrici apartin "primei categorii"; ei trebuie sa prezinte angajatorului un atestat profesional recunoscut si o calificare specifica. Baby-sitter-ii, soferii, bucatarii, chelnerii, garderobierii, portarii sau paznici