Nu distributia pozitiilor, ci controlul efectiv al puterii a fost motivul reactiei lui Traian Basescu din mult comentatul interviu aparut joi, 5 ianuarie, in "Adevarul". Poate nu intimplator presedintele a ales sa transmita o serie de semnale politice prin acest ziar.
In decembrie 1997, tot printr-un interviu publicat in acelasi cotidian, Traian Basescu, pe atunci ministru al transporturilor in guvernul condus de Victor Ciorbea, a declansat criza care a dus citeva luni mai tirziu, in martie 1998, la demisia primului ministru. Nici atunci, nici acum, interventiile nu au fost intimplatoare, urmarind modelarea spatiului public.
In ianuarie 2004, ocuparea diferitelor posturi, inclusiv a celor de prefecti, a presupus redistribuirea puterii in functie de importanta politica reala a membrilor coalitiei. Daca alegerile din 12 decembrie au modificat radical echilibrul politic in favoarea Aliantei DA, formarea guvernului de coalitie a relativizat acest cistig.
Interventia presedintelui a urmarit nu doar atentionarea PUR, cit definirea contextului puterii. Conflictul latent dintre puterea unipersonala a presedintelui si puterea difuza a guvernului de coalitie nu putea fi evitat atita vreme cit guvernul isi datoreaza existenta interventiei directe a sefului statului.
Incercind sa isi maximizeze pozitiile, PUR a provocat interventia singurului factor de legitimitate al momentului, presedintele.
Solutia aleasa de PUR urmareste sa mentina partidul in postura avantajoasa in care anul 2004 l-a adus atit la nivel local, cit si central. Justificind mentinerea sa la guvernare prin nevoia de stabilitate politica cel putin pina in luna aprilie - la semnarea Tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, PUR a ales solutia cea mai favorabila.
Pe de o parte, va putea influenta direct politicile guvernamentale din domeniile