Cu conditia sa fie extrase prin presare la rece, ca acum o suta de ani, uleiurile de floarea-soarelui, dovleac si masline sunt un sprijin real pentru sanatate.
Cu mii de ani in urma, oamenii au reusit sa extraga din semintele plantelor un fel de esenta - un lichid galbui si vascos care, consumat ca aliment, era extrem de consistent si energizant, iar aplicat pe piele avea un efect hranitor si protector: uleiul vegetal. Acesta a devenit rapid aliment de baza, leac intern si extern si chiar ingredient al remediilor magice. Mai ales iarna, uleiurile aveau o mare cautare. Ele furnizau corpului o cantitate neasteptata de energie (mai mare decat oricare alt aliment cunoscut), aplicate pe piele o protejau de degeraturi si uscare in contact cu frigul si vantul, la nevoie erau un leac excelent contra durerilor de urechi, contra racelilor si a bolilor "de maruntaie". Odata cu venirea epocii industriale, cand s-au introdus metodele moderne de extragere si de rafinare a uleiurilor vegetale, acestea si-au pierdut calitatile vindecatoare (principiile lor active degradandu-se in cursul prelucrarii) si au cazut in uitare. Abia in ultimele doua decenii, odata cu descoperirea efectului terapeutic al unor substante active, continute in uleiurile extrase prin metode naturale, aceste produse au fost reintroduse, cu mult succes, in terapiile naturiste.
Cateva precizari
Pentru obtinerea unor efecte tamaduitoare se folosesc doar uleiurile obtinute prin presare la rece, singurele care pastreaza proprietatile terapeutice ale plantei din care provin. Cele mai mari beneficii pentru sanatate se obtin inlocuind complet in alimentatie grasimile animale si uleiurile obisnuite cu uleiurile vegetale naturale. Pe de alta parte, trebuie stiut ca gustul uleiurilor naturale, adica obtinute prin presare la rece, este mult diferit de cel al uleiurilor rafinate cu care sunt