In Alpii francezi, pazita de creste grizonate, se afla Manastirea Chartreuse. Acolo, intr-un cufar bine sigilat, sta ascunsa reteta unuia dintre lichiorurile cele mai vechi si cele mai complexe din lume. VERONICA GUZUN
RECORD. Beciul unde se pastreaza lichiorul este cel mai lung din lume Metoda de preparare a lichiorului Chartreuse este stiuta de trei calugari. Acestia cunosc pe dinafara cele 130 de plante, radacini, flori pe care le contine reteta. Tot ei sunt aceia care supravegheaza procesul de maturare in beciul de la Voiron, cel mai lung beci de pe Planeta (164 m). Acolo, peretii sunt "imbracati" in butoaie mari de stejar, pe fiecare din acestea fiind inscriptionata una din literele "V" sau "J" (verde sau galben, dupa sortimentul lichiorului). Maturarea dureaza intre 2 si 12 ani.
NATURAL. Chartreuse Verte de 55° este singurul lichior din lume care are culoarea verde, datorita plantelor din compozitie. Nici unul dintre lichiorurile fabricate la manastire nu contine coloranti, ele se prepara dupa reteta din 1605, care se numea "Elixirul vietii lungi".
In prezent, atat lichiorul verde, cat si cel galben sunt folosite in cocteiluri, fiind considerat o bautura de dupa cina. Tarul Nicolae II al Rusiei turna cateva picaturi de Chartreuse galben in cupa cu sampanie, iar Charle de Gaule manca in ficare seara cate o ciocolata umpluta cu Chartreuse verde.
ASCETI. "Calugarii, imbracati in alb, care se plimba prin padurile din imprejurimi, nu raspund la intrebarile adresate de turisti. Manastirea nu se poate vizita, deoarece calugarii traiesc in izolare totala si nu vor sa vada straini", ne-a spus Alina Patru, studenta care a vizitat distileriile Chartreuse de la Voiron. Singurele femei care au intrat in biserica au fost regina Victoria a Angliei si regina Wilhemin a Olandei. Ordinul Chartreuse a fost fondat in 1084 si este unul dintre cele