Marko Bela a ajuns dupa 1993 dintr-un scriitoras, catalogat cu potential (a publicat 18 volume de poezie maghiara), liderul autocrat al maghiarimii din Transilvania. Stilul sau, deseori dictatorial, l-a apropiat mai mult de cercurile pesediste decat de fortele democratice aflate pe scena politica din Romania.
Dar atunci cand a fost vorba de a se mentine la putere, Marko nu s-a sfiit sa cocheteze si cu partidele de centru-dreapta, fapt ce i-a atras, dar nu doar lui, supranumele de cameleon politic.
Asupra trecutului sau tumultuos (a fost casatorit de doua ori, iar prima casatorie nu s-a incheiat in nici un caz pe cai amiabile), cele mai multe semne de intrebare sunt legate de administrarea fondurilor obtinute de la guvernul maghiar, prin Fundatia Illyes, respectiv de la cel roman, prin Fundatia COMMUNITAS.
Profesorul reconvertila jurnalism si poeRadacinile presedintelui UDMR, Marko Bela, sunt in Covasna, fiind nascut pe 8 septembrie 1951 la Targu Secuiesc, localitate unde a ramas pana la terminarea studiilor liceale.
In 1974, Marko Bela a absolvit sectia de maghiara-franceza a Facultatii de Filologie din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj Napoca, fiind apoi "exilat" in comuna Santana de Mures, ca profesor.
Dupa doi ani a trecut in jurnalistica, fiind pe rand redactor la revista literara Igaz Szó (1976-1989), iar apoi redactor sef la Revista literara Látó(1989-), functie pe care o ocupa si in prezent. In 1989 Marko Bela a fost unul dintre membrii fondatori ai UDMR, iar in 1993 a fost ales presedinte al formatiunii minoritatii maghiare.
De atunci, Marko Bela nu a mai putut fi clintit din varful ierarhiei udemeriste, cu toate puciurile instrumentate de lideri radicali marcanti ai UDMR ca Tokes Laszlo, Toro Tibor, Szila