"Ca romani, asta e crucea noastra: ne sta in fata o intreaga dezordine de disciplinat".
Scriitorul Horia Roman Patapievici face parte din elita intelectualilor vesnic incomozi pentru puterea politica nascuta dupa 1989 din mantaua gorbaciovista a lui Ion Iliescu. Cunoscut doar in cercuri restranse in timpul regimului comunist, indeosebi in lumea fizicienilor, aparitia sa publica in mediile postdecembriste a socat pe multi. Nu se mai vazuse pe ecrane un tanar cu o cultura atat de vasta, pogorat direct dintre rafturile incarcate cu carti ale Bibliotecii Academiei. Forta convingerilor sale a devenit in scurt timp molipsitoare, taisul sentintelor sale a patruns adanc in constiinta publica.
Rugat sa vorbeasca despre sine, Horia Roman Patapievici schiteaza portretul scriitorului de inalta constiinta, vazut in dubla ipostaza: pe de o parte, mistuit de complexul calaretului fara cap (in epoca dictaturii), iar pe de alta, zbuciumat pana aproape de... autoaprindere, in ultimii 15 ani de libertate si diversitate, dar si de disperare si strigat in pustie:
"Vorbind despre cum arata anii de dupa 89 in viata mea e ca si cum numai acestia ar fi contat pentru memoria mea activa. De fapt, nu! Prin ruptura din 1989, am de fapt doua vieti in spate: una parca nocturna, somnambulica, lenta, misterioasa, amenintatoare si oarecum secreta, complet lipsita de componenta sociala ori politica - cea de pana in 1989. Un fel de viata intrauterina adulta. Si alta diurna, zbuciumata, violenta, disperata, solara, agonistica, profund politizata si plina de bucuriile si de nefericirile spatiului public, imprevizibila si diversa - viata de dupa 1989. O viata nerabdatoare fata de viata personala si obligata sa se desfasoare pe scena politica a cetatii".
"Statul creat de regimul Iliescu trebuie inlocuit
nu cu unul "mai drept", ci de-a dreptul de drept"
- Ca