Continuam prezentarea unor momente din Revolutia din decembrie 1989, asa cum au fost ele traite si percepute de cativa dintre militarii care s-au aflat atunci in contact cu actualul sef al Statului Major General. In afara faptelor, va prezentam si amintirile lor legate de activitatea fostului maior Eugen Badalan, devenit in doar 15 ani general cu patru stele si sef al Armatei Romane.
VASILE SURCEL
TIMISOARA. "Frontul de Vest", unde Eugen Badalan a fost prezent intre 17 si 20 decembrie â89 In decembrie 1989, col. (r) Ioan Preda era comandantul Scolii de Ofiteri de Rezerva Lipova, unitatea militara al carei sef de stat major a fost maiorul Neculai Diaconescu. Ofiter cu o vasta experienta militara, Preda, la fel ca fostul sau subaltern, a trecut si el in rezerva in anii care au urmat Revolutiei din decembrie â89. Acum, dupa 15 ani de la acele evenimente, Preda este colonel in rezerva, pozitie din care poate sa-si exprime atat opiniile referitoare la situatia Armatei, cat si sa relateze, cu detasare, anumite episoade petrecute in timpul Revolutiei din decembrie â89. De asemenea, in relatarile sale, el aduce in atentia publicului o destainuire surprinzatoare, facuta atunci in fata sa de catre actualul sef al Statului Major General. Marturiei sale i se adauga si cea a ofiterului Keresztes, referitoare la personalitatea fostului maior Eugen Badalan.
"ESALONUL SUPERIOR". In decembrie 1989, actualul sef al Statului Major General, generalul Eugen Badalan, avea gradul de maior si ocupa functia de sef de stat major al Diviziei 11 Mecanizata "Carei", din Oradea, din cadrul Armatei a lV-a Transilvania. Functie de mare raspundere, intrucat Diviziei de la Oradea i se subordonau multe dintre marile unitati militare din Timisoara si Arad, primele orase in care s-a declansat Revolutia. In virtutea inaltei functii militare, care ii conferea statutul de