Exista o reteta prin care sa putem invata sentimentul de "bine al vietii"? Secretul bucuriei de a trai? "Da", raspund psihologii, afirmand ca au descoperit ecuatia fericirii eterne. Idei surprinzatoare, solutii neasteptate, metode bune de urmat.
Bucuria se poate invata?
"Cand o fi mai rau, asa sa ne fie", spune un proverb romanesc care sintetizeaza cum nu se poate mai bine, ideea de multumire si implinire. Din pacate, clipele acestea sunt rare si dureaza putin. O plimbare in natura, cu ochii pierduti in privelistile stralucitoare, o melodie romantica si rascolitoare, care cheama amintiri, o petrecere cu prieteni apropiati, un spectacol emotionant si inaltator... Indiferent care a fost cauza, in asemenea imprejurari am simtit cu totii o bucurie curata si ne-am spus, ca poetul, "clipa, opreste-te!". Nu exista om care sa nu-si doreasca o felie mai mare de fericire, mai multa energie, mai multa liniste si ragaz pentru a se bucura de viata. "Nu e prea greu", ne asigura psihologii americani. "Corpul nostru este un student silitor. Invata rapid orice lectie. Iar premiantii sunt intotdeauna hormonii. Stimulati corect, ei vor face minuni." Cu cat ne oferim mai multe momente placute, cu atat mai mult corpul nostru tezaurizeaza amintiri pozitive. Iar aceasta bucurie se transforma in forta vitala. Pana la urma, reteta nu este prea complicata: fericirea este un continent compus din insule mici, pe care daca stim sa le administram, starea de bine poate deveni permanenta. Iar lucrul acesta se poate obtine fara nici un ajutor din afara. Drogul fericirii se afla in noi. Sa invatam cum sa il folosim.
1. Puterea imaginatiei
Inchideti ochii si activati-va imaginatia: Inchipuiti-va un peisaj odihnitor, de care va aduceti aminte cu placere; un camp de grau unduitor sau un minunat apus de soare. Specialistii ne asigura ca aceste imagini, chiar s